Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

0 Τοποθεσίες έξω από τη Μουριά

α. Αυλαγάς: Στην νοτιοανατολική περιφέρεια του χωριού που στα παλαιότερα χρόνια συγκεντρώνονταν η αγέλη των ζώων κάθε πρωί. Λέγεται έτσι γιατί εκεί που συγκεντρώνονταν η αγέλη έφερναν οι χωριανοί τον Άγιο Βησσαρίωνα ή την Παναγία Γκούρα και κάνανε αγιασμό και ευλογούνταν η αγέλη των
ζώων.
β. Λόγγος: Δυτικά του χωριού υπήρχε μικρό δάσος που καταστράφηκε από τους χωρικούς για τις βιοτικές τους ανάγκες αλλά άφησε το όνομά "Λόγγος". Η καταστροφή του ξεκίνησε από την εταιρία κατασκευής Σιδηροδρόμων Βόλου - Καλαμπάκας που έγινε το 1882. Αραιό υπήρχε μέχρι το 1930 περίπου. Το δάσος αυτό ξεκινούσε από το Παλαιομονάστηρο και τον Αη-Γιώργη Λυγαριάς. Σήμερα είναι βοσκήσιμη έκταση και σώζεται μόνο ένα μεγάλο δέντρο στη θέση "Σταυρός" (επειδή στον κορμό του υπάρχει χαραγμένος ένας σταυρός).

γ. Αη-νέρια: Βρίσκεται ανατολικά και πολύ έξω από το χωριό, στη περιοχή όπου βρίσκεται και το ξωκκλήσι του Αη Γιάννη του Προδρόμου. Το όνομα οφείλεται στις παλιές παραδόσεις του χωριού που έκαναν λόγο για τις θαυματουργικές ιδιότητες των νερών της περιοχής.
δ. Πουργιά: Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του χωριού και βορειοδυτικά αυτής βρίσκονται οι μικρότερες τοποθεσίες "Μούτας" και "Τζιμουράς", που δεν γνωρίζουμε ακριβώς από που προέρχεται η ονομασία τους.
ε. Κάναλης: Βρίσκεται στα νότια του χωριού και χωρίζεται από τα χωράφια (Βακούφκα) με το ποταμάκι που δεν αποκλείεται να ήταν κάποτε μικρό κανάλι νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μουριά από δορυφόρο