Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

0 Ψήφισμα διαμαρτυρίας στην υπουργό Παιδείας για το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου Μουριάς

     Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τους βουλευτές του νομού μας απεστάλη από τους κατοίκους της Μουριάς που διαμαρτύρονται για τη
συγχώνευση του δημοτικού σχολείου του χωριού τους με αυτό της Πηγής.
     Το ψήφισμα είχε συνταχθεί και εγκριθεί ομόφωνα κατά την ανοιχτή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Μουριάς που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο προαύλειο του διδακτηρίου.
     Σ' αυτό δε, αναφέρεται η κάθετη αντίθεση όλων στη συγχώνευση του σχολείου και τη μεταφορά των μαθητών του στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί πολλά προβλήματα, γι' αυτό και ζητείται η άμεση ανάκληση της απόφασης.
Επισημαίνονται δε οι παρακάτω λόγοι που ζητούν κάτι τέτοιο:
Η διαδικασία της συγχώνευσης δημιουργεί περισσότερα προβλήματα -παρά λύνει και αυτό γιατί:
- Το Δημοτικό Σχολείο Μουριάς έχει 32 μαθητές και στεγάζεται σε ενιαίο χώρο μαζί με Νηπιαγωγείο το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί και άρα τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου υφίστανται και διατηρούνται.
- Οι μαθητές του Σχολείου παρακολουθούν "κύκλους" μαθημάτων με αποτέλεσμα η συγχώνευση να τους προκαλέσει μαθησιακά κενά που είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν στο νέο Σχολείο.
- Η μεταφορά 32 μαθητών, ηλικίας από 5 μέχρι 12 χρόνων, καθημερινά για 4-5 χλμ. στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρικάλων-Αρτας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών και δημιουργεί πολλά προβλήματα! Ενδεικτικά αναφέρουν: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς τόσο μικρών μαθητών και το κόστος αυτής; Θα υπάρχει συνοδός; Ποιος θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος σε περίπτωση ατυχήματος, πράγμα που όλοι απεύχονται; Πόσα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται καθημερινά για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών;
Το νέο σχολείο θα έχει αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη, γεγονός που τους βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα:
- Να δυσκολέψει η εκπαιδευτική διαδικασία.
- Να αφαιρέσει από τα παιδιά τους τη στενή σχέση με τους δασκάλους τους και να αυξήσει τα φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς στην τάξη.
- Να στερήσει τη δυνατότητα από το δάσκαλο να αντιμετωπίσει με ξεχωριστό
ενδιαφέρον τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή. Να αποκλείσει, ουσιαστικά, από τη μόρφωση τους μαθητές που το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν έχει την οικονομική ή μορφωτική δυνατότητα να τους βοηθήσει.
Επιπλέον είναι γνωστό σε όλους ότι το Σχολείο τους είναι το παρόν και το μέλλον του τόπου τους.
     Στο ψήφισμά τους οι κάτοικοι της Μουριάς καταλήγουν ως εξής:
"ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ: Θέλουμε χωριά ζωντανά από παιδικές φωνές ή χωριά συνταξιούχων; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πολιτείας να διευκολύνει τις ζωές παιδιών και γονέων και ΟΧΙ να τις δυσχεραίνει.
     Θεωρούμε ότι σε μια δημοκρατία είναι θεμελιώδες, αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών να έχουν τη συγκατάθεση τους, γεγονός που στην δική μας περίπτωση δε συμβαίνει αφού τόσο η Λαϊκή Συνέλευση του χωριού μας όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλης τάχθηκαν ομόφωνα κατά της συγκεκριμένης συγχώνευσης.
     Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε όχι μόνο να ΑΚΥΡΩΘΕΙ η απόφαση της συγχώνευσης αλλά και να αναβαθμιστεί το σχολείο μας σε 3/θεσιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μουριά από δορυφόρο