Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

3 Άρθρο από την εφημερίδα Ενημέρωση για την ιστορία της Μουριάς

Το πρωτότυπο άρθρο
Μικρή Πουλιάνα
     Η σημερινή Μουριά του νομού Τρικάλων. Στην τουρκική απογραφή του 1454/55, ως Polyanid, αναφέρεται μεταξύ των τιμαρίων καστροφυλάκων από το Φανάρι. Στη διαθήκη του Χασάν Βέη, γιου του Ομέρ Βέη, εγγονού του Τουρχάν Βέη, του έτους 1531, αναφέρεται ο οικισμός Μικρή Πολιάνα, όπου βρίσκονταν ο μύλος του, αμπελώνας, βοσκότοπος, οικίες αλλά και έκταση γης με οικήματα, σε μικρή απόσταση. Σε πηγές της Τουρκοκρατίας, μνημονεύεται ως Μικρή Πολιάνα.
     Το 1769, ο μητροπολίτης Μελέτιος της Λάρισας δώρισε τις εισφορές από την Μικρή Πουλιάνα στην Μονή του Δουσίκου. Συμφώνως με την "καταγραφή των οσπιτίων του βιλαετίου Τρίκκης και Σταγών" του 1820, ο οικισμός Πολιάνα είχε 32 σπίτια, αλλά δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για την Μεγάλη ή την Μικρή Πολιάνα. Αν οι δύο ομώνυμοι οικισμοί δεν απογράφηκαν μαζί, πιθανόν να πρόκειται για τη Μεγάλη. Το 1881, η Μικρή
Πολιάνια είχε 194 κατοίκους. Το 1880, ο Ι. Κοκίδης αναφέρει 1000 χριστιανούς κατοίκους για την Πολιάνα, χωρίς να διευκρινίζει για ποια πρόκειται. Πάντως, οι 1000 κάτοικοι είναι πολλοί, ακόμη και σε σχέση με τους 642 (448+194) και των δυο. Μνεία του οικισμού κάνουν οι Β.Δ.Ζώτος, που το 1878 αναφέρει 60 οικίες και 300 κατοίκους, και Ν.Γεωργιάδης.
     Ο ερειπωμένος παλαιός ναός Ασωμάτων Ταξιαρχών φέρει τοιχογραφίες του 1854, ενώ το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής φέρεται κτισμένο γύρω στα 1650.
     Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικισμού, κατά την Τουρκοκρατία, δεν υπάρχουν αναφορές. Η πληροφορία ότι η Πουλιάνα όφειλε στον Βελή Πασά, γιο του Αλή, 3500 γρόσια για μεσολαβήσεις, δεν γνωρίζουμε ποιον από τους δύο ομώνυμους οικισμούς αφορά. Μετά την απελευθέρωση ήταν χριστιανικό τσιφλίκι, ιδιοκτησία του Κων. Ζάππα, ο οποίος αφού την αγόρασε από τους Τούρκους, με την διαθήκη του (1891), την μεταβίβασε στο ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο περιήλθε το 1896, όταν επιλύθηκαν οι διαφορές με την ρουμανική κυβέρνηση.
     Το τοπωνύμιο προέρχεται από την σλαβική λέξη poljana (=λιβάδι, οροπέδιο).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΟΜΩΣ.

Μουριά Τρικάλων είπε...

Σύντομα λεπτομερείς αναρτήσεις με σπάνια ιστορικά στοιχεία 120 χρόνων.

Μικροπουλιανίτης είπε...

Πολύ χρήσιμο...

Δημοσίευση σχολίου

Η Μουριά από δορυφόρο